Hiihto pyöräiljän harjoittelumuotona

Antti Munnukka | 28.12.2023

Sydäntalvella pyöräilymahdollisuudet rajoittuvat fatbike-lenkkeihin tampatuilla poluilla, ajamiseen pyöräteillä tai sisäharjoitteluun harjoitusvastuksella tai Wattbike -tyyppisellä harjoituspyörällä. Hiihto tuo monipuolisuutta pyöräilijän harjoitteluun ja tässä kirjoituksessa nostetaan esiin muutamia asioita aiheesta.

Pyöräilyn ja hiihdon yhtäläisyydet

Sekä pyöräily, että hiihto ovat kestävyyslajeja, jotka kuormittavat ja vaativat hengitys- ja verenkiertoelimistöltä isoa kapasiteettia. Kumpikin laji on myös erittäin nivelystävällisiä lajeja, joissa ei tule iskuja, jotka kuormittaisivat alaraajojen nivelpintoja. Hiihto vaatii myös erittäin hyvää tasapainoa, samoin kuin pyöräily. Jalkojen ja käsien yhtäaikainen työskentely tukee myös pyöräilyä. Pyöräillessäkin pitää pystyä käyttämään vaihteita, jarruja ja ohjaamaan pyörää, vaikka jalat tekevätkin suurimman osan työstä.

Maastohiihdon edut pyöräilijälle

  • Koko keho tekee työtä hiihtäessä, toisin kuin pyöräillessä. Tämä tuo tasapainoa harjoitteluun, kun ylävartalokin joutuu tekemään työtä. Tällöin ylävartalon lihaksisto saa harjoitusta ja sydän- ja verenkiertoelimistö joutuu kovemmalle rasitukselle.
  • Keskivartalon voima ja tasapaino. Hiihdossa iso osa eteenpäin vievästä liikkeestä tehdään keskivartalolla. Mitä parempi keskivartalon voima on sitä paremmin voima siirtyyy polkimille myös satulassa, kun keskivartalo tukee jalkojen polkemisliikettä. Tällöin voima ei pääse ns. läpi. Hiihdossa ollaan erittäin paljon yhden jalan varassa, joka vaatii hyvää tasapainoa. Tämäkin taito siirtyy pyörälle ja parantaa pyöräilysuoritusta erityisesti maastossa ja hitaissa nopeuksissa.
  • Aerobinen kestävyys paranee.  Koska hiihto vaatii erittäin isoa aerobista kapasiteettia, on hiihdosta saatava kestävyyskunnon kasvu suoraan sidoksissa myös pyöräilyvauhtiin. Mitä enemmän elimistö pystyy käyttämään happea hyödyksi, sitä kovempaa pyörällä mennään.
  • Lihastasapaino paranee hiihdon myötä. Koska pyöräily on alaraajoja dynaamisesti ja yläraajoja staattisesti kuormittava laji, on mahdollista, että pyöräilijälle voi syntyä ylävartaloon erilaisia lihasjumeja. Hiihdon ylävartaloon kohdistuva liike toimii tasapainottavana elementtinä, jolloin kesällä on mahdollista pyöräillä ilman rasitusperäisiä vammoja.
Hiihdossa joutuu olemaan paljon yhden jalan varassa, joka kehittää tasapainoa.

Luisteluhiihto vai perinteinen tekniikka?

Luisteluhiihto aktivoi jaloista samoja lihaksia kuin pyöräilykin eli pakaraa ja etureittä. Tällöin voidaan ajatella, että pyöräilyn näkökulmasta luistelutekniikalla eteneminen olisi järkevintä. Monipuolisuuden ja lihastasapainon kannalta perinteinen tekniikka on kuitenkin yhtä suositeltava tyyli. Taloudellinen luisteluhiihto vaatii myös erittäin hyvää tekniikkaa. Huonolla tekniikalla hiihtoharjoituksesta tulee nopeasti liian kuormittava eikä hiihdosta saada mitattua ulos hyötyjä. Perinteisellä tekniikalla voidaan edetä rauhallisemmin ja pitää syketaso alhaalla, jolloin voidaan kehittää maksimaalisesti peruskestävyyttä. Pitkät, ns. metsäladut on myös usein tarkoitettu vain perinteisen hiihdolle. Nämä ladut tarjoavat monesti ne parhaimmat elämykset hiihdon parissa, hienojen maisemien ja vaihtelevien maastojen kautta.

Hiihdon ja pyöräilyn yhdistäminen harjoittelussa

Mikäli pyöräily on päälajisi, sitä ei kannata hylätä kokonaan talven ajaksi. Voit tehdä esim. yhden pyöräilyharjoituksen viikossa sisällä ja hiihtää muut kerrat. Tällöin siirtyminen keväällä pyörän päälle sujuu helpommin. Fatbike on myös oiva väline talvipyöräilyyn, siitä voit lukea lisää meidän toisesta blogiartikkelistamme.

Hienoimmat hetket koetaan keväthangilla ja metsäladuilla.

Miten aloittaa?

Mikäli et omista hiihtovälineitä ollenkaan on järkevää vuokrata välineet muutamaksi kerraksi ja kokeilla miltä hiihto tuntuu. Mikäli hiihtokärpänen puraisee kovasti kannattaa satsata hyviin välineisiin ja asiantuntevan liikkeen apuun. Ahveniston Suksihuolto toimii tässä erinomaisena ponnahduslautana. Voit vuokrata välineet, ostaa omat ja saat vielä tarvittaessa tekniikkavinkit hiihtoon ilmaisilla klinikoilla. Eli kannattaa ottaa suunnaksi Ahveniston Moottorirata ja ASH:n myymälä!

Muita artikkeleita

Takumäentie 1 B, 13130 Hämeenlinna | 010 319 2331
Copyright © 2024 Parolan Pyörähuolto
usercartmagnifiercrossmenuchevron-downarrow-down