Maantie- maasto- ja gravelpyöräilykenkien erot

Antti Munnukka | 5.6.2024

Pyöräilykenkien valinta voi olla ratkaiseva tekijä, joka vaikuttaa ajokokemukseesi ja suorituskykyysi. Vaikka maantie- ja maastopyöräilykengät saattavat näyttää samankaltaisilta, niiden välillä on merkittäviä eroja, jotka tekevät kummastakin tyypistä sopivamman tiettyyn ajotyyliin ja -ympäristöön. Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi maantie- ja maastopyöräilykenkien keskeiset erot ja miksi oikean kenkätyypin valinta on tärkeää.

Kiinnitysjärjestelmät maantiepyöräilykengissä

Käyttävät yleensä kolmipisteisiä klosseja (esim. Look, Shimano SPD-SL), jotka tarjoavat suuremman kontaktipinnan polkimen kanssa ja parantavat tehonsiirtoa.

Klossit ovat suurempia ja voivat olla hankalia kävellessä, joten kengät on tarkoitettu pääasiassa pyörän päällä olemiseen.

Kiinnitysjärjestelmät maasto ja gravelpyöräilykengissä

Käyttävät yleensä kaksipisteisiä klosseja (esim. Shimano SPD), jotka ovat pienempiä ja upotettuja pohjaan, mikä helpottaa kävelyä ja lisää monipuolisuutta.

Maastopolkimet ovat kestävämpiä ja paremmin suojattuja mutaa ja likaa vastaan, mikä on tärkeää maasto-olosuhteissa.

Suojaus ja kestävyys

Maantiepyöräilykengät:

- Painottavat keveyttä ja aerodynaamisuutta, ja niissä on usein vähemmän suojaavia elementtejä.

- Materiaalit ovat usein ohuita ja hyvin hengittäviä, mutta eivät yhtä kestäviä kuin maastokengissä.

Maastopyöräilykengät

- Suunniteltu kestämään kovempia olosuhteita, kuten kiviä, juuria ja mutaa.

- Tarjoavat enemmän suojaa, esimerkiksi vahvistettu kärki ja sivut, jotka suojaavat jalkoja iskuilta ja kulumiselta.

Pohja

Maantiepyöräilykengät

Maantiepyöräilykenkien pohja on sileä ja kannassa on usein pieni kävelyantura. Kengillä on epämukava kävellä pitkiä matkoja mutta mukava pyöräillä pitkiä matkoja. (linkki Lake CX sarjan kenkään)

Kuvassa lake CX 237 maantiepyöräilykengän hiilikuitupohja
Maantiepyöräilykenkien pohja on sileä, joka maksimoi aerodynaamisuuden ja keveyden

Maantiekenkä Lake CX 219

249,99 

Lake CX219 maantiekenkä tarjoaa kilpatason ominaisuudet, istuvuuden ja suorituskyvyn tinkimättä laadusta ja kestävyydestä. CX219:ssä on muotoon sopiva ja kestävä mikrokuitu- ja mesh-päällinen, mukava ja turvallinen BOA-sulkeminen, jossa käytetään Carbitex-kielipaneeleita kitkan vähentämiseen nauhan säädössä. 100 % hiilikuitupohja luo mukavan, kevyen ja tyylikkään kokonaisuuden. CX/TX Kilpailulesti - Profiililla, joka on erityisesti suunniteltu erittäin nopeatahtiseen ajoon ja suurempaan…

SKU: TP2456
Category: ,
Avainsanat:

Maastopyöräilykengät

Maastopyöräilykenkien pohja mahdollistaa kävelyn ja se on muotoiltu siten että se pitää liukkaissa olosuhteissakin. Parempien kenkien pohja on kumia, joka pitää kävellessä paremmin ja on mukavampi kävellä. (linkki Laken MX sarjan kenkään)

Kuvassa maastopyöröilykengän pohja
Maastopyöräilykengän pohja on kumia ja muotoiltu, jotta sillä mukavempi kävellä

Maastokenkä Lake MX 219

239,99 

Lake MX219 pyöräilykengät tarjoavat kilpatason ominaisuudet, istuvuuden ja suorituskyvyn ilman, että laatu ja kestävyys kärsivät. MX Kilpailulesti on suunniteltu tarjoamaan isompi varvaslaatikko ja tiukempi kanta kuin Comfort-lestissä, sekä hieman enemmän tilavuutta kuin Sport-lestissä. Tämä tekee kengästä erittäin turvallisen kovassa ajossa ja kilpailuissa, samalla kun varvaslaatikossa on tarpeeksi tilaa estämään puristumisen juostessa ylämäkiä tai käveltäessä. Suunniteltu…

SKU: TP2465
Category:
Avainsanat:

Mastopyöriin on olemassa myös ns. flattipolkimille eli avopolkimille tarkoitettuja kenkiä, joissa ei ole paikkoja klosseille. Vaikka et haluaisi lukkopolkimia, hyödyt silti kunnollisista pyöräilykengistä, jotka on suunniteltu avopolkimille.

Lake MX201 kengän pohja on sileä, joka mahdollistaa flattipolkimella ajon, mutta pohjassa on silti paikat klosseille. kyseessä on siis kaksi toiminen kenkä.
Lake MX201 kengän pohja on sileä, joka mahdollistaa flattipolkimella ajon, mutta pohjassa on silti paikat klosseille. Kyseessä on siis kaksitoiminen kenkä.

Flattikengän pohja on tasainen, jolloin se asettuu polkimelle tukevasti ja pysyy varmasti siinä myös epätasaisessa maastossa.

Kengät Bontrager Flatline Men 45 Black

129,99 

Kestävä maastopyöräilykenkä ajajille, jotka pitävät avopolkimien antamasta tuntumasta ja lisävarmuudesta.

1 varastossa

SKU: 5256949
Category: ,

Yhteenveto

Maantie- ja maastopyöräilykenkien välillä on merkittäviä eroja, jotka tekevät kummastakin tyypistä sopivan tiettyyn käyttötarkoitukseen. Oikean kenkätyypin valinta parantaa ajomukavuutta, suorituskykyä ja turvallisuutta, olitpa sitten kiitämässä pitkin asfalttiteitä tai navigoimassa haastavassa maastossa. Sijoittamalla oikeanlaisiin pyöräilykenkiin varmistat, että voit nauttia pyöräilystä täysillä ja saavuttaa parhaat mahdolliset tulokset.

Tärkein kriteeri kenkien valinnassa on kuitenkin se, että ne istuvat jalkaasi ja on valittu jalkasi mukaan. Ammattitaitoinen henkilökuntamme auttaa sinua valitsemaan sinulle sopivat kengät valikoimastamme.

Tervetuloa tutustumaan valikoimaamme ja löytämään juuri sinulle sopivat maantie- tai maastopyöräilykengät!

Muita artikkeleita

Takumäentie 1 B, 13130 Hämeenlinna | 010 319 2331
Copyright © 2024 Parolan Pyörähuolto
usercartmagnifiercrossmenuchevron-downarrow-down