Polkupyörä koululaiselle: Oikeanlaisen pyörän valinta ja turvallisuusnäkökulmat

Antti Munnukka | 8.3.2024

Koulun alkuun liittyy monia jännittäviä asioita, ja yksi niistä voi olla uuden polkupyörän hankkiminen koulumatkoja varten. Lasten pyörän oikea koko ja ominaisuudet ovat tärkeitä tekijöitä, jotka vaikuttavat pyöräilyn helppouteen ja turvallisuuteen. Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi joitakin vinkkejä ja suosituksia, jotka auttavat sinua valitsemaan sopivan polkupyörän koululaiselle.

Oikea koko on avainasemassa

Polkupyörän koon valinta on ensiarvoisen tärkeää. Sen tulee olla sellainen, että lapsi pystyy helposti hallitsemaan sitä ja saa tarvittaessa nopeasti jalat maahan. Lasten pyörissä koot menevät rengashalkaisijan mukaan ja ilmoitetaan yleisesti tuumissa. Pienimmät pyörät ovat 12" renkailla, ja koot jatkuvat 4 tuuman välein: 16", 20" ja 24". Nämä koot sopivat hyvin useimmille ekaluokkalaisille.

Vaihteet ja jarrut: Turvallisuus edellä

Kun pohdit polkupyörän ominaisuuksia, keskity myös jarruihin ja vaihteisiin. Käsijarrut ovat suositeltavampi vaihtoehto kuin jalkajarrut, sillä ne ovat tehokkaampia ja turvallisempia käyttää. Jalkajarrujen kanssa reaktioaika on huomattavasti pidempi, kun taas käsijarrut sallivat nopeamman ja varmemman jarrutuksen.

Varmista, että lapsi oppii oikeanlaisen jarrutustavan alusta alkaen: molempia jarruja käytetään tasaisesti ja pidetään renkaat liikkeessä, jotta ne eivät mene lukkoon.

Nykyaikaiset käsijarrut ovat tehokkaita ja oikein käytettynä turvallisia, eikä lapsen tarvitse pelätä kaatumista. Toki kaatumisia voi aina sattua, mutta pyörät on suunniteltu niin, että ne ovat mahdollisimman turvallisia myös kaatumistilanteissa. Muista myös pyöräilykypärä, se on tärkeä turvallisuusvaruste!

Ketjuvaihteinen pyörä - Kevyt ja helppo ajaa

Kun valitset vaihteistoa, suosittelemme ketjuvaihteista pyörää napavaihteisen sijaan. Ketjuvaihteiset pyörät ovat merkittävästi kevyempiä ja helpommin ajettavia, sillä napavaihteiset pyörät voivat hukata paljon energiaa.

Onneksi lasten on yleensä helppo oppia vaihteiden käyttö, ja he saavat nopeasti niistä kiinni. Kokemuksiemme mukaan lapset oppivat vaihteiden käytön noin minuutissa, eli koeajon aikana liikkeen pihalla.

Kevyesti kulkeva pyörä on mukavampi ajaa ja rullaa paremmin, siitä on iloa jokaisella ajokerralla.

Suosituksia pienemmille ja isommille koulumatkapyöräilijöille

Suosittelemme koulumatkapyöräksi esimerkiksi Trek Wahoo -sarjan pyöriä. Nämä pyörät on suunniteltu erityisesti lapsille, joten niissä on otettu huomioon lasten koko rungon mittasuhteissa ja komponenteissa. Pyörät ovat kevyitä ja niissä on 1x voimansiirto, mikä tekee niiden käytöstä helppoa.

Hieman isommalle koululaiselle sopiva pyörä löytyy Wahoo 26 -mallistosta tai Trek Marlin mallistosta. Esim. Marlin 4- ja 5-malleista löytyy runkokokoja aina XXS-kokoon asti, joten jo noin 140 cm pitkä kuski pääsee nauttimaan ihan oikeasta maastopyörästä.

Myös Orbealla on lapsille ja nuorille loistavasti sopivia pyöriä.

Pyöriä lapsille

Oikeanlaisen pyörän valinta – Hyödynnä kokemuksemme

Jos sinulla on vielä epäselvyyksiä tai kysymyksiä oikeanlaisen pyörän valinnasta, tule käymään liikkeessämme. Autamme mielellämme löytämään sopivan polkupyörän koulumatkoja ja viikonloppulenkkejä varten. Jos toiveidesi mukaista pyörää ei löydy suoraan valikoimastamme, tilaamme sen mielellämme saatavuuden mukaan. Eli älä anna sen hidastaa, jos juuri haluttua väriä tai kokoa ei näy verkkosivuillamme.

Panostamalla oikeanlaiseen pyörään ja huolehtimalla turvallisesta jarrutuksesta ja vaihteiden käytöstä varmistamme, että koulumatkat ja pyöräilykokemukset ovat lapselle miellyttäviä, hauskoja ja ennen kaikkea turvallisia. Näin pyörästä voi tulla koululaisen paras kaveri ja luotettava kulkupeli jokapäiväisille seikkailuille!

Tervetuloa käymään, valitaan yhdessä lapsellesi ja vaikka sinullekin täydellinen polkupyörä! Samalla saatte ammattilaisen vinkit ja opastuksen

Löydät meidät osoitteesta: Takumäentie 1 B,
13130 Hämeenlinna.

Olemme avoinna
TI-PE 12:00 - 17:00 ja
LA 10:00 - 14:00.
Tavoitat meidät myös numerosta 010 319 2331, sähköpostista info@parolanpyorahuolto.fi ja lomakkeella, mikä tapa sinulle vain parhaiten sopii.

Muita artikkeleita

Takumäentie 1 B, 13130 Hämeenlinna | 010 319 2331
Copyright © 2024 Parolan Pyörähuolto
usercartmagnifiercrossmenuchevron-downarrow-down